Autor Wątek: bron z elementem?  (Przeczytany 2020 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lululka

• Reputacja: +0/-0
bron z elementem?
« dnia: Styczeń 01, 2009, 07:20:15 pm »
hello, mam pytanie. majac ws'a jak mam zrobic two-handed axe z jakims elemenem? jakich skilli/produktow potrzeba do tego bo nigdzie nei moge znalezc? :/

Offline R2

• Reputacja: +0/-1
  • Za Imperium~! 帝国
Odp: bron z elementem?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2009, 07:25:37 pm »
Odpowiedni skill odnośnie typu broni, składniki na broń(które znajdziesz w opsie skilla), a do tego elementarne kryształy (flame heart, mystic frozen, great nature, rough wind, które także możesz zrobić), star crumb, aby nadać broni efekt Very Strong (max VVVS lub VVS ele).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2009, 07:26:49 pm wysłana przez R2 »

Offline lululka

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2009, 07:33:38 pm »
no dobra, tylko KTORY jest ten odpowiedni bo to stanowi moj najwiekszy problem T_T

Offline R2

• Za Imperium~! 帝国
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2009, 07:38:36 pm »
hello, mam pytanie. majac ws'a jak mam zrobic two-handed axe z jakims elemenem? jakich skilli/produktow potrzeba do tego bo nigdzie nei moge znalezc? :/

http://ratemyserver.net/index.php?page=skill_db&sk_name=smith&sk_search=Search
http://ratemyserver.net/index.php?page=creation_db&op=3

Jak widać, jest tylko jeden skill do Axe.

Offline lululka

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 01, 2009, 08:04:59 pm »
no dobra ale two-handed axe to ja zrobilam. klopot z elementem np fire czy cos zeby bylo...

Offline R2

• Za Imperium~! 帝国
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 01, 2009, 08:48:22 pm »
Podczas produkcji. Używasz piecyka, wybierasz broń, i tam wkładasz w sloty Star Crumby i kryształy.

Offline lululka

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 01, 2009, 08:58:55 pm »
aaaaa... to tak to sie robi! super, dzieki :) teraz byloby zacnie gdyby na koniec ktos mi jeszcze powiedzial dokladnie co trzeba na jaki element ^^

Offline R2

• Za Imperium~! 帝国
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 01, 2009, 09:26:40 pm »
Domyśl się. To nie boli :P

Offline lululka

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2009, 09:29:06 pm »
haha, mnie boli :D nie no w kazdym razie chodzi mi czy wystarczy np jedno mystic frozen na element czy nie... jaaaaa

Offline R2

• Za Imperium~! 帝国
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2009, 12:04:01 am »
Tak, nie da się więcej ;d

Offline Zboj

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2009, 02:29:23 am »
a co daje to VS czy VVS ? I drugie pytanko czy da sie nabic elementem bron u jakiegos npca ? Teraz na kdr sytuacja nieciekawa gra po 20 osob i kupic bron od czlowieka to sztuka

Offline Grond

• nKDR Zakon
  • Reputacja: +4/-1
  • Obieżyświat
  • GaduGadu: 18612032
  • Gildia: Zakon
  • Nick nKDR: Mieu, Suboshi
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2009, 02:43:36 am »
a co daje to VS czy VVS ?

Wszystko zależy od tego czy kowal tworzący tego typu broń jest uwzględniony na liście rankingowej.
W przypadku, gdy nie jest on rankerem - VS (1 Star Crumb) dodaje +5, VVS (2 Star Crumby) +10, VVVS (3 Star Crumby) natomiast +40 do obrażeń z ataku wykonanego tego typu orężem. Jeśli natomiast dany kowal znajduje się w TOP 10 najsłynniejszych mistrzów rzemiosła - wówczas broń przez niego wykuta bonusowo poza wartościami +5/+10/+40 dodaje +10 do obrażeń z ataków oraz omija DEF i nigdy nie missuje (na podstawie danych z irowiki).

I drugie pytanko czy da sie nabic elementem bron u jakiegos npca ? Teraz na kdr sytuacja nieciekawa gra po 20 osob i kupic bron od czlowieka to sztuka.

Elementu broni nie da się nabić u żadnego NPCa. Jedyne, co możesz zrobić to wykucie broni z żywiołem od nowa u rankowego kowala (pomimo sytuacji na KDR i małej ilości graczy możesz udać się do pure forger whitesmitha - Suboshi zawsze chętnie taki oręż wykona na zamówienie, wystarczy tylko popytać u odpowiednich źródeł :P) bądź proszenie miejscowych Sage'ów o odpowiedniego endowa.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 03:22:16 am wysłana przez Grond »

Offline Zboj

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2009, 11:21:18 am »
dzieki ale co do tego omijania defa to chyba chodzi tylko o te dodatkowe 10 dmg a nie cala bron

Offline BaRdu

• Reputacja: +19/-9
  • IT'S A TRAP!
  • Gildia: I'm Awsome Gnój
  • Nick Dark KDR: MedejZ
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 21, 2009, 12:04:36 pm »
Jeśli natomiast dany kowal znajduje się w TOP 10 najsłynniejszych mistrzów rzemiosła - wówczas broń przez niego wykuta bonusowo poza wartościami +5/+10/+40 dodaje +10 do obrażeń z ataków oraz omija DEF i nigdy nie missuje (na podstawie danych z irowiki).

Pierwsze słyszę że def omija. A to "nigdy nie missowanie" polega na tym ze miss zadaje 10-20 obrażeń, tak jak w przypadku Weaponary Research u BS'a/WS'a

Offline R2

• Za Imperium~! 帝国
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 21, 2009, 09:42:15 pm »
Te "+" ataki omijają def. Nic więcej.

Offline VanTyer

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 08, 2009, 12:01:34 pm »
przeczytalem duzo na rate my server tam niepisze i troche tu na forum i niemoge znaleść.

Jak zrobić VVS two hand axe z elementem np earth mam ten mini furance mam skile wszystkie smithowskie .
Mam star crumby great nature anvile i nawet hamery i niczym niemoge zrobić itemu pisze że jeszcze niemoge tego zrobić .
(po angielsku) . ocb ? pozatym jak już bede mogl o ile mi ktos pomoze . to ile tych star crumb i great nature bo tego tez nigdzie niepisze .

Offline Awsome

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 08, 2009, 12:13:50 pm »
VVS potrzebujesz 2 x Great Nature i jeden elementarny kamień. Po wyborze broni wyskakuje Ci okienko, gdzie możesz przeciągnąć itemy. Przeciągnij tam 2x star crumb i raz elementarny kamień.

Co to znaczy wszystkie skille smithowskie? Może jednak pominąłeś coś? A możesz wykuwać bronie bez vvs? Lub bez elementu? Czy za każdym razem Ci to wyskakuje?

Offline VanTyer

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 08, 2009, 12:17:33 pm »
VVS potrzebujesz 2 x Great Nature i jeden elementarny kamień. Po wyborze broni wyskakuje Ci okienko, gdzie możesz przeciągnąć itemy. Przeciągnij tam 2x star crumb i raz elementarny kamień.

Po wyborze broni wyskakuje Ci okienko ??? po jakim wyborze czego nierozumiem .... wlasnie o to mi chodzi ze nie wiem co zrobić . wybieram mini fur coś tam i wyskakuje okno you cant do this yet coś w tym stylu ... mam skile axe smith na 3 oraz wszystkie ori ench itp
Edit: chodzi mi o to że nie wiem z kąd te okienko ci wyskoczy bo tego nie tlumaczysz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 12:18:55 pm wysłana przez VanTyer »

Offline Awsome

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 08, 2009, 12:22:55 pm »
Podwójnie klikasz na młotek.

Offline Volit

• Reputacja: +0/-4
  • Wiadomość użytkownika dołączyła do kolejki oczekujących na zatwierdzenieModerowany
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 08, 2009, 01:13:43 pm »
Nie great nature tylko star crumb.

@VanTyer
a kowadło masz? musisz miec kowadło, młotek i składniki. Klikasz 2x na młotek, na okienko ktore sie pojawi przeciagasz skladniki( 2x star crumb + ele kamien)  i robisz ; o

Offline VanTyer

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 08, 2009, 01:26:10 pm »
niechodzi mi o klucie tak mam 3 level anvila i 3 level mlotka tzn gold anvil i oridercon hammer czyli te najlepsze bo axe two hand jest z 3 lvla ... pozatym mi chodzi o enchant na vvs earth a nie klucia broni

Offline Awsome

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 08, 2009, 01:30:23 pm »
Pisał, że ma anvile.
Pierw pojawi mu się okno wyboru broni, później dropiero składniki.

EDIT:
Ale to podczas wykuwania wybierasz element. Tak jakbyś normalnie kuł
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 01:42:51 pm wysłana przez Awsome »

Offline Tiili

• Help each other
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 08, 2009, 01:37:15 pm »
Do kucia bron kupujesz mloteczki. Klikasz mloteczek dwa razy, wyskakuje okienko, jaka bron mozesz wykuc (w zaleznosci jakie skladniki przygotowales i masz w swoim inventory). Wybierasz bron, klikasz ok. Potem wybierasz jakie propety ma miec bron i ile razy very strong, ma byc. I liczysz na troche szcescia zeby sie udalo ;P

Mini Furance jest do kucia iron, steel, elementarnych kamieni i star crumb.

btw, moze masz za niski % powodzenia wykuwania broni, jesli wybierzesz very, very strong i element, moze sie to zsumowac na np -2% powodzenia wykucia broni, moze dlatego nie mozesz czegos zaznaczyc... ale to juz moje domysly...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 01:40:13 pm wysłana przez Tiili »

Offline Hayabusa

• aka Pingvin
  • Reputacja: +8/-6
  • Gildia: YFE
  • Nick nKDR: Maroon
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 08, 2009, 01:53:01 pm »
btw, moze masz za niski % powodzenia wykuwania broni, jesli wybierzesz very, very strong i element, moze sie to zsumowac na np -2% powodzenia wykucia broni, moze dlatego nie mozesz czegos zaznaczyc... ale to juz moje domysly...
Okienko z mozliwymi broniami otwiera sie PRZED wlozeniem SC czy elementu, wiec szansa nie ma tu nic do rzeczy (btw szansa nigdy nie jest ujemna - minimum to 0% a skill i tak pozwoli podjac probe).

A reszta dokladnie tak jak pisze Tilli: mlotki sluza do kucia broni i sa przedmiotami usable. To wlasnie na mlotek musisz dwukliknac, zeby pojawilo sie okienko o ktorym wspomnial Zekori. Do wykucia 3 lv broni potrzeba oridecon hammer, ale kowadlo moze byc dowolne. Im lepsze kowadlo, tym bardziej rosnie szansa wykucia broni.

Offline Tiili

• Help each other
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 08, 2009, 02:44:40 pm »
To tak przy okazji, maly programik do obliczania % powodzenia kucia dla BSa Blacksmith Calculator

Offline Dredgel

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 08, 2009, 03:34:53 pm »
nie taki zły kalkulator gdyby nie to że:
1. według formułki w opisie skila mistrzostwo w wykuwaniu np. daggerów to 5 razy skill level=%(calc liczy 1 razy skill lvl = % )
2. nie uwzględnia skilli research oridecon i weapon research

czyli do wyniku można dodać +30%
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 03:37:38 pm wysłana przez Dredgel »

Offline Hayabusa

• aka Pingvin
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 08, 2009, 04:03:29 pm »
Cytat: Dredgel
2. nie uwzględnia skilli research oridecon

To tylko do lv3 wykuwanej broni. Nizszych lvli ten skill nie obejmuje.

nie taki zły kalkulator gdyby nie to że:
1. według formułki w opisie skila mistrzostwo w wykuwaniu np. daggerów to 5 razy skill level=%(calc liczy 1 razy skill lvl = % )
2. nie uwzględnia skilli research oridecon i weapon research

czyli do wyniku można dodać +30%
5*SkillLv=15%, a calc liczy 3, czyli zyskujemy 12%. WeaponryResearch daje kolejne 10%, OrideconResearch max 5%, wiec jesli juz to nie 30%, tylko 22 lub 27% dla 3 lv broni.

@edit:
Najlepszy calc to taki co sie go trzyma na biurku. Wiem, ze sa tam cyferki i wymaga on myslenia, ale wierze w graczy KDR.

P.S. Calc calciem, a wychodzenie broni sobie, o.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 10:56:44 pm wysłana przez Hayabusa »

Offline Dredgel

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 08, 2009, 09:20:28 pm »
5*SkillLv=15%, a calc liczy 3, czyli zyskujemy 12%. WeaponryResearch daje kolejne 10%, OrideconResearch max 5%, wiec jesli juz to nie 30%, tylko 22 lub 27% dla 3 lv broni.
Wiem o tym, i można to wywnioskować z punktu pierwszego. Poza tym ściągnąłeś tego kalka Haya? Bo jak dla mnie to on liczy tylko lvl3 bronie więc notka o research ori jest zbędna

btw. http://www.ragnarok-guide.com/rocalc/forgecalc.html
w miare dokładny kalk z linków kdr'u
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 09:22:04 pm wysłana przez Dredgel »

Offline Hayabusa

• aka Pingvin
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 08, 2009, 11:00:06 pm »
btw. http://www.ragnarok-guide.com/rocalc/forgecalc.html
w miare dokładny kalk z linków kdr'u
Nie przewiduje niektorych zestawow eq, wiec tak czy inaczej dex i luk trzeba dodawac recznie. A o tym co recznie, to napisalem w edicie poprzedniego posta.

Offline Tiili

• Help each other
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 13, 2009, 12:18:49 pm »
żenujące pytanie... gdzie trzymać anvil podczas kucia?

Ostatnio z rozpędu, kułam broń i anvil miałam cały czas w taczce, nie w inventory. Zdziwiłam się, bo w takim przypadku równie dobrze kowadło mogło by leżeć u Kafry, a ja mogła bym kuć broń XD

Czy to jakiś mało istotny bug, czy na prawdę anvil ma leżeć w taczce podczas kucia, a nie w inventory?