Autor Wątek: nKDR i co dalej?  (Przeczytany 2426 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elektroman

• Reputacja: +0/-0
nKDR i co dalej?
« dnia: Styczeń 20, 2010, 07:26:12 pm »
Witam.

Na wstępie chciałbym wyrazić wyrazy szacunku dla ekipy administracyjnej serwera, gdyż pamiętam jeszcze czasy, kiedy na DRT grało ~50 osób, a rollbacki i DC nie dawały żyć. Minęło wiele lat, a serwer dalej śmiga, muszę przyznać, że nie znam żadnego zagranicznego serwera, który działałby tak długi okres czasu. Miło się wspomina stare czasy, ale wiele się zmieniło, w tym gusta graczy. W chwili, kiedy piszę ten tekst, na obu serwerach jest łącznie 76 graczy i jestem mocno rozczarowany, zwłaszcza po tym, z jak wielką pompą ruszał nKDR. Teorii, dlaczego tak się stało jest tyle, co graczy łącznie z ekipą GM'ów, część obwinia adminów, część graczy, choć moim zdaniem bez sensu jest w tym momencie rozważać winę. Fanów RO jest nadal cała masa, wczoraj rzuciłem okiem na eternity, a tam ponad 3200 osób, mowę mi odjęło, gdyż ostatni duży serwer na którym grałem to był euphro (ponad 2000 osób) po jego upadku myślałem, że to koniec ery gigantycznych serwerów RO, a tu się okazuje, że się myliłem. Nie reklamuję tutaj żadnego serwera (euphro zresztą już nie żyje, a przynajmniej ten pierwszy, bowiem o nim piszę) i nie bójmy się powiedzieć, że cała śmietanka nKDR przeszła na eterniego (nawet mają tam swoje forum), choć jest to nadal lowrate (wg ratemyserver.net). Z tego wynika, że rzekoma moda na highrate niekoniecznie musi być prawdą.
Wróćmy więc do KDR, znamy zdanie Geparda na temat przyszłości serwera, póki gracze będą chcieli grać, tak długo będzie utrzymywał serwer, chwała mu za to! Ale jako dawny gracz ciągle śledzę wydarzenia na tym serwerze, nawet jeżeli już nie gram i jak najbardziej trzymam kciuki.
Chciałbym więc zapytać się jakie są plany ekipy odnośnie KDR, z pierwotnego bumu na nKDR'rze pozostała zaledwie garstka graczy, a nie zanosi się na to, żeby cudownym zrządzeniem losu ci wszyscy ludzie mieli powrócić. Jakby nie patrzeć zagraniczne serwery mają tę przewagę, że ściągają graczy z całego świata, co powoduje przyrost populacji, a to z kolei przyczynia się do wzrostu popularności i tak się to nakręciło. Ilość graczy nie zmalała, zmieniły się jedynie miejsca ich występowania.
Wyczytałem na tym forum o pomyśle na WoE serwer, moim zdaniem nie jest głupi, gdyż graczy z takich eternity raczej już nKDR nie przyciągnie, ale WoE serwer nie musiałby z nikim konkurować, rozsądnie ustalone godziny WoE (żeby nie nie gryzły z zagranicznymi) spowodują, że ludzie będą chętnie wpadać na taki serwer. To jest jak Wiadomości na TVP i Fakty na TVN, gdy jedno się zaczyna, to drugie się kończy, a większość ludzi ogląda oba serwisy. Ale pomysł nie przeszedł, nie mi przesądzać, czy było to mądre czy nie, w każdym razie chciałbym wiedzieć, jakie macie plany na przyszłość. Na takim serwerze pod WoE chętnie bym pograł, choć niepokoi mnie wypowiedź Geparda, gdzie stwierdził, że nie będzie kolejnych odsłon KDR. Czy to oznacza, że jak liczba ludzi spadnie do powiedzmy 30~40 to serwer zostanie definitywnie zamknięty, a może admini mają asa w rękawie? Miło byłoby zagrać Woe na KDR nowymi klasami.

Pozdrawiam.

Offline Methi

Odp: nKDR i co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2010, 08:25:18 pm »
Witam. Podłanaczam się do wyżej zadanego pytania, i zarazem wrzucam moje 3 grosze.
Może dobrym pomysłem było by dodanie nowych klas? Mogło by to spowodować "owczy pęd" z powrotem na KDR.
To tylko sugestia.

Offline lososthefish

• Administrator
  • Reputacja: +19/-17
    • ATD
  • GaduGadu: 5718693
  • Gildia: Gildia
  • Nick nKDR: Haldun, Voland
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2010, 08:42:17 pm »
Serwer nie zostanie zamknięty, bo jest kasa. Będzie stał i będzie można na nim grać. Granie w 3000 osób na woe niektórych przyciąga inni tego nie potrzebują. Liczy się społeczność, tak jak kiedyś Komurka budował serwer na bazie potrzeb swoich i jego znajomych, tak teraz to już nie przejdzie, bo gracze nie tworzą jakiejś grupy fanów. Ta era chyba minęła. Śledząc forum zagranicznego serwera o którym wspominasz, nie widzę specjalnej aktywności Polaków. Z tego co wiem gra ich tam około 600, nie interesuje ich jednak specjalnie komunikacja między sobą i tworzenie społeczności fanów tej gry. Czy gracze na prawdę nie chcą stworzyć społeczności a tylko walczyć na wielkim woe? Takim graczom KDR niestety nie ma wiele do zaoferowania, bo nikt nie ma w sobie tyle werwy by konkurować z wielkimi serwerami.

Patrząc na to co oferują w tej chwili małe Polskie serwery, KDR jest dość konkurencyjny, jednak tu i tam grają ludzie. Udowadnia to że można grać w 60-100 osób i bawić się świetnie. Ludzie trzymają się tych małych serwerów bo chcą grać z ludźmi których znają i lubią. To jest grupa docelowa KDRu i moim zdaniem powinien się jej trzymać. Dalej można tu grać, uważam że KDR powinien być bardziej otwarty na młodych świeżych graczy, a nie tylko liczyć na tą samą grupę starych graczy, którzy nie chcą już nawet grać, wpadają od wipe do wipe i logują się tylko na woe. Takich graczy nie jest wcale tak mało, KDR nastawiony jest na Polskich graczy, tworzone jest KDR wiki, by ułatwić im start. Patcher który udostępniony zostanie wkrótce, w znacznym stopniu ułatwi instalację Ragnaroka.

Najwięcej zależy od tego czy chcecie grać w RO, możecie zapraszać znajomych, to przecież nie jest tak, że cokolwiek jest z tym serwerem nie tak. Wszystko działa jak należy, wystarczy się zalogować z kolegą i pójść bić mvp, czy pofarmić zamek. Gdy graczy zacznie przybywać, część osób, której nie podoba się w.w zagraniczny serwer powróci.

Gdy pojawi się nowy patcher będzie można wystartować z reklamą ragnaroka na KDR by zapoznać ludzi z tą grą. Postaram się w wolnej chwili tym zająć, mam na to kilka pomysłów. Co nie zmienia faktu, że gracze mają też do tego drogę wolną.

Co do tzw 3 klas to raczej bym się nie nakręcał, chyba że Gepard będzie miał ochotę je zrobić w oparciu o oficjala, bo z tego co wiem, to są one tylko customowymi tworami na większości prywatnych serwerów i nie ma ich w emulatorze.

Offline Elektroman

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2010, 10:40:47 pm »
Super.
Fajnie (używam takich słów, jak super czy fajnie- ale jestem stary) jest wiedzieć, że KDR "daje radę" i że nie opuści graczy. Ja osobiście lubię duże serwery, już nawet nie chodzi o WoE, ale po prostu gdzie człowiek nie pójdzie, tam widzi ludzi, jedni expią, inni przeszkadzają, a jeszcze szukają itemków, widać jak serwer żyje i oddycha. Takie coś mnie wciąga najbardziej, ale są też gracze, którzy wolą grono swoich przyjaciół i grać na serwerach typu KDR w kameralnej atmosferze.
Z tego, co ja wiem (a wiem niewiele), to wprowadzenie trzecich klas wiąże się ze zmianą mechaniki rozgrywki, koniec wykoksanych aspd postaci, tylko Ranger będzie miał coś do powiedzenia w tej sprawie, jobek będzie miał większe znaczenie, a i z aspd trzeba się będzie mocno nagimnastykować, mobkom też się oberwie. Więc obawiam się, że wprowadzenie trzecich klas na jakimkolwiek prywatnym serwerze (na przykład DKDR- jeżeli te klasy wejdą z eAtheny, to pewnie Gepard wrzuci je najpierw na "Darka") wymagałoby chyba wipe.

Nie wiem, kiedy panowie z eAtheny skończą te klasy, ale jeżeli to się stanie i w miarę niezabugowane postaci zostaną wprowadzone, a do tego ekipa stworzy lepszy support i reklamę, to będzie świetna okazja na odżycie. Zapewne część graczy znudzona internacjonalistycznymi molochami powróci na KDR.

A przy okazji, to jak właściwie wyglądać będzie wprowadzenie takich klas? Podobno ktoś od was developeruje eAthenie, więc powinniście mieć względne pojęcie na ten temat. To będzie równoznaczne ze zmianą mechaniki, czy nowi wojacy dojdą podobnie jak "trans" klasy, gdzie tylko zmodyfikowano rozgrywkę pod mocniejsze postaci, czy tak jak słyszałem ze zmianą mechaniki?

Offline Grzdyl

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2010, 10:45:13 pm »
nKDR umarł. NIE GRAJĄ NA NIM LUDZIE wbrew temu co uważa ekipa zajmująca się serverem bo sklepiki na @at i w porywach 20 ludzi (dla ciekawości powiem, że w naszej polskiej gildii na eRO jej cały czas więcej ludzi on line) na WoE to nie jest gra i z tym chyba każdy się zgodzi. Uważam za to, że gdyby GMi chcieli to by zrobili coś z tym serverem tak aby przyciagnął ludzi. (dla mnie najlepszym pomysłem było by połączenie Darka i KDR w jeden mid rate)

Offline Koniec Imprezy

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2010, 11:04:35 pm »
Dla mnie najlepszym pomysłem było by połączenie Darka i KDR w jeden mid rate
Dobry pomysł ;)

Offline Elektroman

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:07:54 am »
Nie chciałbym nikogo urazić, ale generalnie chodziło mi o wypowiedź ekipy, co zresztą uczynił łosoś. Może pomysły macie super, ale w tym temacie oskarżenia i pomysły nic nie dadzą, gdyż administracja w tej kwestii objęła jasne stanowisko, kładąc na pomysłodawców obowiązek pisania konkretnych propozycji w odpowiednim dziale. No chyba, że zaczniemy konstruktywną debatę userów z adminami, w przeciwnym wypadku skończy się na obrzucaniu błotem i zablokowaniem/usunięciem tematu, a tego byśmy nie chcieli.

Offline Grzdyl

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:15:50 am »
ja nikogo nie obrzucam błotem tylko mówię Ci jak gracz graczowi, że ten server nie żyje (może jeszcze wegetuje) i raczej już nic z niego nie będzie

Offline lososthefish

• Administrator
    • ATD
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:29:38 am »
Serwer nKDR może istnieć bez większości "Polskiej śmietanki" nawet jeśli będzie serwerem małym i zaściankowym. Te 20 osób to wyłącznie osoby nowe, które dopiero zaczynają zabawę, co jakiś czas przychodzą nowi gracze. Ogólnie nie jest tak źle, ale w porównaniu do zagranicznego serwera na którym grasz, to rzeczywiście wegetacja, jeśli mówić o liczbach.

Pomysł połączenia Darka i nKDR wyszedł ode mnie 2 miesiące temu, gdy oba serwery miały spore pule graczy i było by to bardzo wskazane by wszystko rozruszać, połączyć ekipy GMów i wszystko usprawnić. Spotkał się z wyraźną niechęcią graczy darka, został uznany za atak na ich autonomię i głównie z tego powodu zostałem przez nich znienawidzony :) Nie wydaje mi się by miał szansę wypalić, zwłaszcza że KDR jest w tej chwili jaki jest, a dark prosperuje na poziomie, który można zaakceptować i można dalej go rozwijać jako h rate.

Rozmawiać można zawsze, pod warunkiem że szanuje się argumenty przeciwnika, stara się je zrozumieć, nie próbuje się reprezentować wszystkich graczy świata i gdy jest się w stanie zrozumieć, że gdy osoby zarządzające tym serwerem powiedzą stanowcze "nie" dla jakiegoś zagadnienia, to nie warto go drążyć. Każdy bowiem stara się robić to co lubi, a nie męczyć się z czymś czego nie cierpi. Inne rozwiązania nie wyjdą nikomu na zdrowie.

Offline Lich

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:36:02 am »
Powiem tyle,w ro obecnie sa dwie profesje ofensywne czyli champ i sin.
Doczego zmierzam.
Wprowadzenie 3nd klas nie jest takim glupim pomyslem.
Dlaczego?
Ostatnio ogladalem filmy z 3nd postaciami i powiem tak.W 3nd postaciach prawie kazda klasa moze  miec sadysfakcje z tego ze mozna bylo kogos polozyc.A wlasnie chyba to przyciaga graczy,rywalizacja miedzy soba,ale to chyba bedzie wip,chodz bez ryzyka  nie ma zabawy moze nuz sie uda i wszysto wroci do zycia.
Ogolem powiem tak,powinni byc wyznaczenijacys specjalni gracze ktorzy by zachecali innych do jakiejs zabawy(rywalizacji).
Np.
Raz na dw tyg.odbezie sie atak na prontere przez mvp,(i wuwczas niebedzie mozna uzywac jakis wybranuchczesci eq,to bylo by jzu wyzwanie,a jesli dlatego kto zabilnajwiecej mvp bedzie czekac jakas nagorda,niewiem jakwy ale mnieby cos takiego interesowalo)

Offline Grzdyl

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2010, 01:18:39 am »
trzecie klasy wprowadzone "na oko" to epic fail. szybko gracze by zauważyli, że nie są one zbalansowane a mechanika gry pozostawiałaby za dużo do życznia co w późniejszym czasie przyczyniło by się do tego, że w grze było by najwięcej klas postaci które mają dużo większego kopa niż inne

Offline lososthefish

• Administrator
    • ATD
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 21, 2010, 01:21:44 am »
Nie chcę się wypowiadać w sprawie 3-cich klas bo jeśli będą to Gepard będzie musiał się przy tym narobić i to sporo, bo wątpię by robił je "na oko". Po za tym nie wiem czy by się na to zgodził, ale osobiście uważam, że prędzej czy później fajnie by było je spotkać na KDR. Miło by było i chętnie bym wrócił do gry się tym pobawić. Nie jest jednak na miejscu bym wzbudzał w Was jakiekolwiek nadzieje, ale może warto o to pomęczyć Geparda. Już ma z powrotem dostęp do internetu więc pewnie niedługo będzie można :)

Offline Grzdyl

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2010, 01:27:05 am »
ja uważam, że to nie ma sensu narazie. servery zagraniczne na których gra najwięcej osób nie mają jeszcze wprowadzonych 3 klas a to chyba o czymś świadczy.

Offline Elektroman

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2010, 02:16:03 am »
Ale właściwie jak wygląda sprawa trzecich klas po stronie developerów eAtheny? Zostały wprowadzone do oficjalnego stabilnego repozytorium eAtheny, są w wersji rozwojowej czy w ogóle to tylko na razie custom wprowadzony dla highrate na nieoficjalnych wydaniach?

Offline lososthefish

• Administrator
    • ATD
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2010, 12:49:43 pm »
To ostatnie.

Offline Shoy

• Dark KDR
  • Reputacja: +33/-24
  • <3 Saari <3
  • GaduGadu: 2107025
  • Gildia: Chivalry Guard Leader!
  • Nick Dark KDR: Shoy
  • Nick nKDR: Shoy
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 21, 2010, 01:54:02 pm »
3rd Class są jeszcze w fazie testów. Bardzo często są zmieniane ich skile, boosty do statów i ogólny silnik. Nie ma sensu wprowadzania czegoś co nawet w 50% nie jest kompletne. Do ich wprowadzenia potrzebny jest renewal, gdyż on w dużym stopniu przygotowywuje  server na trzecie klasy.

Tak jak wcześniej 2nd Class były w testach, tak samo 3rd Class są teraz. Zdziwilibyście się jak na początku wyglądały oraz ile bugów miały 2nd Classy. Trzeba poczekać jeszcze okolo 2-4 miesięcy aby można było w spokoju wprowadzić 3rd Class

Offline Grzdyl

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 22, 2010, 01:57:06 pm »
@up pamiętam te czasy <3 LK bił ludzi z ręki za 5kk <3 a z mieczem to już normalnie :P

Offline Avek

• nKDR
  • Reputacja: +6/-13
  • Kontrowersja na 100%
  • Gildia: Czarne Miasto
  • Nick nKDR: Avaine, Aevia
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 22, 2010, 11:28:53 pm »
@Lich
Nie "3nd" - tylko "3rd" (1st / 2nd / 3rd = first / second / third )

@Elektroman
Sprawa trzecich klas i developerów eAtheny wyglada tak, że każdy z nich wzial sie za servery, którymi sie zajmuje,
a udostepnianie skryptów maja gleboko w dupie, gdyż wolą zgarnac flote z donatow, poki ludzie sie jaraja taka nowoscia.
Nieliczni udostepniaja jakies tam skrypty, a dla serwera z tak "liczna" administracja (KDR) wlasnoreczne stworzenie trzecich klas "na oko", jak Losos wspomnial, jest rzecza tak niemozliwa jak piatka z matmy dla mnie.

Ogólnie trzecie klasy nie dosc, ze sa niedokonczone wzgledem skilli to do tego strasznie niezbalansowane.
Sam gram od dluzszego czasu na prawdopodobnie najlepiej rozwijanym serwerze z 3rdami i co do prac nad tymi klasami to oceniłbym postęp na jakieś 75%...
Czyli nie jest tak źle... Jednak jak juz wspomnialem. Zanim skrypty pojda w swiat, troche czasu minie.

Aha. Jeszcze jedno. Te slowa akurat kieruje do administracji, by może daly do myslenia.
Nie można opierac sie na jednym albo dwoch dobrych pomyslach.
Powiedzmy, ze KDR to taka typowa dyskoteka... bar, troche miejsc do siedzenia, parkiet i leci muza Kombi z glosnikow.
Za to server rozwijajacy sie bedzie mial parkiet na tafli szkla, a pod nia wode z laserami, mase dymu i buchajacych ogni ze scian, najlepszy system naglosnienia i dobrych DJ'ow kazdego wieczora, napalone panny w klatkach, lejace sie szampany, zaplecze dla spragnionych seksu, oraz kilometrowa kolejke ludzi ludzacych sie, ze wejda tego wieczora do srodka.

Coż. Jak juz nie raz mowilem na tym forum i dalej bronie swojego zdania - najwiecej zalezy od administracji.
Wierze, że znalazlyby sie osoby chetne do pomocy... ale jest to jedno ALE.

Mam nadzieje, ze KDR ruszy kiedys znow z Nowymi pomyslami i rekoma wyciagnietymi w strone prostych graczy.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2010, 11:49:10 pm wysłana przez Avek »

Offline lososthefish

• Administrator
    • ATD
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 23, 2010, 02:08:41 am »
Nie tracił bym całkiem nadziei na skrypty z trzecimi klasami. Gepard ma swoje źródła, ale zwyczajnie nie lubi niedopracowanych projektów.

Offline espmisio

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 01, 2010, 09:06:27 pm »
KDR był moim pierwszym serwerem RO na jakim kiedykowleik zagrałem - jakoś w 2006? Powracam tu raz na jakiś czas, kiedy znudzi mi się wszystko inne bo wiem, że ten serwer w przeciwieństwie do abh czy rocity, będzie stał jeszcze długo. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co jest tego przyczyną i chyba nawet nie chce się nad tym zbyt długo zastanawiać.

Problemem KDR od jakiegoś 2007/2008 jest spadek aktywnych graczy. Większość się wykrusza, zaczyna nowe życie bądź zmienia serwer z jakiegoś tam głupiego powodu. Były problemy ze skorumpowanymi GM-ami, lagami, brakiem czegoś w kodzie gry, CP, brakiem eventów. Były też problemy z dziećmi, które dorwały się do gry i swoim pieprzeniem zarówno w grze jak i na forum potrafiły uprzykrzyć życie całej reszcie co doprowadzało do massowych quitów z serwera.

Powstał też DKDR, na którym przez wiele lat (nie wiem jak teraz) grała masa niedojrzałych chłopaczków ze zbyt dużym ego, którzy robili dym w całym community.

A już zupełnie inną sprawą jest brak ciekawego woe, co spowodowane jest wszystkimi czynnikami wypisanymi powyżej.

NIEWAŻNE!

Każdy ma 1000 pomysłów na to jak ożywić serwer, na to żeby znowu grało tam około 600/700 osób (bez boxów). Tak jak było podczas ostatniego startu kdr kilka miesięcy temu. Jak widać nadal jest to wszystko możliwe. Brakuje tylko kilku rzeczy, które by to spowodowały.

1. Brakuje anglojęzycznego supportu - wiemy, że kdr od lat jest serwerem dla Polakó, ale może czas na zmiany? Strona po angielsku, forum po angielsku (albo przynajmniej angielska część z krótką instrukcją, jak połapać się w polskich znakach). Będzie coś po angielsku, będzie więcej osób. [i tak, żeby nie było - jestem w stanie przygotować takie tłumaczenie]

2. Wiele osób narzeka na niski rate i że już nikt na takim nie gra. Było jednak udowodnione, że jest on w stanie przyciągnąć sporo ludzi (i to samych Polaków). Jak to ktoś tutaj na forum napisał, zorganizowana gildia jest w stanie wyexpić się na takich rate'ach jak i na niższych bądź wyższych.

3. WIPE - znowu. Niestety, ale do zmian potrzebna jest (ponownie) czystka. Wiele osób jest przeciw, w tym administracja. Wiele osób jest za, np. jak to zwykle bywa nowi, którzy chcą tu zacząć. Wszystko zależy tak naprawdę od szefa, a o tym poniżej.

4. Większa aktywność ekipy administracyjnej. Co prawda kod działa raczej bez większych zarzutów, ale wartoby np. przygotować eventy w postaci pvp / battlegrounds i cokolwiek innego, co może się odbywać automatycznie raz na jakiś czas - z tego co czytam, administracja dużo nie robi, żeby ludzi jakoś zachęcić, więc może kilka dodatkowych skryptów sprawi, że "admini" nie będą potrzebni do takich rzeczy.

Admini jednak nadal są potrzebni do pokazania się wgrze, aktywności na forum i tym podobnych. Chodzi o to, żeby ludzie widzieli, że coś robicie.

PS: Ważne też żeby trzymać się tego, co się obiecało. Zrobić CP, ogłosić wyniki konkursów itd.

5. WOE - po pierwsze dobranie czasu zarówno dla Polaków jak i osób z poza naszego kraju. WoE, które nie będzie ustalone na podstawie jakichś tam sond, tylko trzeba by obskoczyć strony większości godnych uwagi serwerów, posprawdzać jak stoją z godzinami i wprowadzić coś co po prostu nie wbija się w ich termin. Warto też wprowadzić różne odmainy - 1.0 / 2.0 / non-trans / baby o ile będzie wystarczająco dużo chętnych.

6. Na wstępie bonusy dla zorganizowanych gildii w postaci darmowego empa dla lidera z liczbą osób powyżej xxxxxx.

7. Żeby nie było tak kolorowo, potrzebne jest też wsparcie graczy i odpowiednia reklama. Poza tłiterem, trzeba się zapisać na kilka toplist jak top 100 / 200 rms itd. ludzie muszą zacząć głosować - a może w tym pomóc np. opcja w CP panelu, w której za każdy oddany głos dostajesz punkty, a za jakąś tam ilość pktów dostajesz coś.

Jeśli coś jeszcze mi wpadnie do głowy, napiszę. Póki co to chyba tyle.

Offline Kacman

• Szalony Kapelusznik
  • nKDR
  • Reputacja: +35/-15
  • GaduGadu: 1285873
  • Gildia: Souls of Redemption
  • Nick nKDR: Kacman
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 01, 2010, 10:44:56 pm »
1. Brakuje anglojęzycznego supportu - wiemy, że kdr od lat jest serwerem dla Polakó, ale może czas na zmiany? Strona po angielsku, forum po angielsku (albo przynajmniej angielska część z krótką instrukcją, jak połapać się w polskich znakach). Będzie coś po angielsku, będzie więcej osób. [i tak, żeby nie było - jestem w stanie przygotować takie tłumaczenie]

Jest support anglojęzyczny na stronie głównej. Istnieje również specjalny dział na forum dla obcokrajowców.

2. Wiele osób narzeka na niski rate i że już nikt na takim nie gra. Było jednak udowodnione, że jest on w stanie przyciągnąć sporo ludzi (i to samych Polaków). Jak to ktoś tutaj na forum napisał, zorganizowana gildia jest w stanie wyexpić się na takich rate'ach jak i na niższych bądź wyższych.

Wystarczy wprowadzić wspomagacze, które pozwolą na dogonienie pozostałych (np. Battle Manule).

3. WIPE - znowu. Niestety, ale do zmian potrzebna jest (ponownie) czystka. Wiele osób jest przeciw, w tym administracja. Wiele osób jest za, np. jak to zwykle bywa nowi, którzy chcą tu zacząć. Wszystko zależy tak naprawdę od szefa, a o tym poniżej.

I po wipe znowu to samo... Jakoś nie mam ochoty zaczynać od nowa, nie wiem jak inni, ale ja jestem na nie dla wipe. Jeśli ktoś chce zacząć tutaj grę, to niech zaczyna. Wcale nie jest mu do tego potrzebny reset. Wystarczy tylko zagadać do kogoś w grze i poprosić o pomoc. U nas w gildii kilka nowych osób zaczęło grę i nie potrzebowali do tego wipa :) . Do wszystkiego można dojść - wystarczy tylko poprosić o wsparcie.

4. Większa aktywność ekipy administracyjnej. Co prawda kod działa raczej bez większych zarzutów, ale wartoby np. przygotować eventy w postaci pvp / battlegrounds i cokolwiek innego, co może się odbywać automatycznie raz na jakiś czas - z tego co czytam, administracja dużo nie robi, żeby ludzi jakoś zachęcić, więc może kilka dodatkowych skryptów sprawi, że "admini" nie będą potrzebni do takich rzeczy.

Admini jednak nadal są potrzebni do pokazania się wgrze, aktywności na forum i tym podobnych. Chodzi o to, żeby ludzie widzieli, że coś robicie.

PS: Ważne też żeby trzymać się tego, co się obiecało. Zrobić CP, ogłosić wyniki konkursów itd.

PvP jak i Battle Groundy działają bez zastrzeżeń. Ostatnio próbowałem nawet zorganizować z gildią i resztą serwera potyczki na BG, ale niestety gracze nie wykazali inicjatywy :( . Do tego nie są potrzebni GMi, tylko chęci, nas - graczy. Co do tego, że Administracja nic nie robi - WTF, że tak się niegrzecznie spytam :) ... Macie pomysł? - Napiszcie na forum, zaczekajcie aż inni go skomentują i można spytać się Administracji czy wprowadzi coś takiego w życie :) . CP nie obiecywał Gepard i nie jego powinno się obwiniać za to, że nie jest zrobiony. Nie wiem dlaczego, ale zawsze to Gepard jest winny ;P .

5. WOE - po pierwsze dobranie czasu zarówno dla Polaków jak i osób z poza naszego kraju. WoE, które nie będzie ustalone na podstawie jakichś tam sond, tylko trzeba by obskoczyć strony większości godnych uwagi serwerów, posprawdzać jak stoją z godzinami i wprowadzić coś co po prostu nie wbija się w ich termin. Warto też wprowadzić różne odmainy - 1.0 / 2.0 / non-trans / baby o ile będzie wystarczająco dużo chętnych.

Na serwerze odbywa się WoE 1.0, 2.0 oraz Baby co dwa tygodnie - co z tego, jak to GRACZE olewają walki, nie Administracja? :) Ludzie nie chodzą na WoE czyli to znaczy, że nie chcą, innych powodów nie widzę.

6. Na wstępie bonusy dla zorganizowanych gildii w postaci darmowego empa dla lidera z liczbą osób powyżej xxxxxx.

Tutaj nie mam zdania.

7. Żeby nie było tak kolorowo, potrzebne jest też wsparcie graczy i odpowiednia reklama. Poza tłiterem, trzeba się zapisać na kilka toplist jak top 100 / 200 rms itd. ludzie muszą zacząć głosować - a może w tym pomóc np. opcja w CP panelu, w której za każdy oddany głos dostajesz punkty, a za jakąś tam ilość pktów dostajesz coś.

Serwer znajduje się na takich TopListach, na stronie głównej są nawet bannery, ale chyba gracze je ignorują - a są doskonale widoczne :) .

Offline lososthefish

• Administrator
    • ATD
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 01, 2010, 10:52:03 pm »
Błędem jest wychodzenie z założenia, że z tym serwerem jest w ogóle coś nie tak. Można przyjść i grać, grało tu 600 osób i nie było jakiś zmian które mogły by wpłynąć na utratę pozycji serwera i upadek jego atrakcyjności. Nie ma powodu winić serwera za to że gracze odeszli. Nie powiesz mi że ich pragnienie CP z wodotryskiem było do tego stopnia niespełnione, że odechciało im się grać. W przeciągu ostatniego  miesiąca z ERO ubyło więcej graczy niż kiedykolwiek na KDR grało. Nie świadczy jednak to o poziomie serwera ani o braku starań gmów, tylko o tym jak wygląda w tej chwili społeczność graczy. Jeśli kręcić serwer to z wowem a nie z ragnarokiem. Wtedy masz 4000 osób i 2000 w kolejce na serwerze co pada raz na godzinę i gdzie połowa rzeczy nie działa i eventu tam nie uwidzisz. Gracz ro jest rozwydrzony, niewdzięczny i sam nie wie czego chce. Jedyne czym w tej chwili chyba można zainteresować ludzi to wipe i duża ilość osób na starcie z różnych krajów. KDR łączyła polska społeczność, która się rozpadła i praktycznie już nie funkcjonuje.

Angielska wersja strony jest od dawna. Robiłem tłumaczenia newsów przez jakiś czas ale mi się znudziło bo nie było zagranicznych graczy i nie będzie, a przynajmniej nic tego nie zapowiada. Głosowanie nie wypaliło przy dużo większej ilości graczy. Serwer ma swoją reklamę na youtube. Rate nie jest niski jest wręcz za wysoki, taki rate sprawia że serwer zapełnia się upperami 99/70 z pełnym gearem po 3 miesiącach z kawałkiem, potem gra się nudzi, bo części nie chce się gonić, części nie chce się grać, nie ma co robić bo nie chce się chodzić na instancje ani na bg. Tak było na kdr ostatnio, mimo że graczom pozwolono wszystko ustawić. Gracze chcą grać 3 miesiące i wipe, Gepardowi to nie odpowiada i nie chce mu się prowadzić takiego serwera. Gepard raczej CP nie zrobi, bo nigdy się tym nie zajmował.

Najlepszym pomysłem na naprawę obu serwerów, na jaki może wpaść gracz, to granie na nich. Prawda jest taka że nawet 1000 adminów może się urobić w 1000 eventów po łokcie i co z tego jak nikt na nie nie przyjdzie. Wg mnie szczerze, to nie ma co na siłę zmieniać kdr w co innego, bo czołówki i tak nie dogoni. Nie jest to zwyczajnie fizycznie możliwe, a kamień marzący o byciu orłem nie będzie miał z tych marzeń nic, po za złym samopoczuciem. Wystarczy tylko grać, a jak się nie chce grać to nie grać. Eventy będą kiedy będą, zmiany i update też.

Offline thesis

• Reputacja: +1/-3
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 02, 2010, 12:18:54 am »
Event właśnie się toczy, pomysł ciekawy, gratuluję. Nie wiem ilu ludzi da się na to złapać, ale ja się dałem i nie żałuję. Posiedzę i popatrzę co się będzie działo.

Jaki KDR jest to już Łosoś wyjaśnił, więc nie będę się powtarzać. Propozycję wipe'a, które zawsze wydawał mi się takim małym katalizatorem, ogniskiem zapalnym w dyskusji, mogę jedynie zbyć wzruszeniem ramion - to już nic nie da. Nie piszę tego, bo żal mi postaci czy eq - nie te czasy, nie ta baza graczy, nie te możliwości. To już zwyczajnie nie zadziała.

Ogólnie jestem zdania, że KDR żadne cudowne rewolucje i plany naprawcze nie zmienią. Na WoE z prawdziwego zdarzenia też nie ma co liczyć, najwyżej jakieś przyjacielskie potyczki dla zabicia czasu. Co nie znaczy, że nie można tu przyjemnie pograć. Temu serwerowi wystarczy garstka aktywnych graczy i jakiś event od czasu do czasu, a ponieważ obecnie jest właśnie na takim kursie, zostaje mi tylko przyklasnąć.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2010, 12:20:19 am wysłana przez thesis »

Offline Zapomniany_Grajek

• Reputacja: +7/-4
  • Nick nKDR: Zapomniany_Grajek
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 02, 2010, 01:10:45 pm »
Wipe chcą gracze, którzy lubią skakać po świeżo zwipowanych serwerach, ewentualnie ci którzy porozdawali/połamali/powyrzucali swoje eq. Dla tych pierwszych można zrobić wipe i na pewno stawią się licznie, ale po krótkim czasie zmienią serwer i znowu będą mówić, że chętnie by wrócili, ale po kolejnym wipe. Jestem przekonany, że nowi gracze wcale nie potrzebują wipe - oni po prostu zaczynają grać i grają - i to nie jest fikcja tylko rzeczywistość na nKDR. Tych graczy pojawia się trochę i to co można zrobić dla nKDR to wspomóc tych graczy radą. Namawiać do tego, żeby się poznawali i robili coś wspólnie w grze, bo samotne bicie Geo szybko się nudzi. Jeśli pokaże się nowym graczom, że świat Ragnaroka jest ciekawy, oraz da im poznać jedną z najmocniejszych stron tej gry czyli teamplay to być może będą chcieli grać dalej. Pewnie wielu z nich ma swoich znajomych, którzy nigdy o Ragnaroku nie słyszeli. Jeśli nowy gracz się przekona do gry to jest szansa, że namówi znajomego.
Moim zdaniem jest szansa, na stworzenie może nie tak licznej jak "w czasach świetności" i bez "WoE na światowym poziomie", ale nowej (nie znudzonej grą) społeczności graczy, którzy będą czerpali przyjemność ze wspólnej gry.

Offline lososthefish

• Administrator
    • ATD
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 02, 2010, 02:36:22 pm »
Też tak uważam. W tym celu zostało między innymi stworzone kdr wiki. Wciąż szukamy chętnych do edytowania jego stron by uczynić je bardziej kompletnym i przydatnym.

Offline Sciv

• Reputacja: +1/-12
  • Quand les poules auront les dents...
  • Gildia: Czarne Miasto
  • Nick nKDR: Dartanis
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 02, 2010, 03:38:02 pm »
To może ja tez dorzucę swoje trzy grosze.
Ogólnie rzecz biorąc popieram łososia i Grajka: jest jak jest, a nowi gracze zbytnio nie placzą z powodu braku wipe. Ostatnimi czasy stworzyliśmy gildie dla osób grających jeszcze na nKDR, w której (przynajmniej moim zdaniem) da się wyczuć teamplay. Co do woe, to cóż, prawda jest taka, ze zgrani jeszcze nie jesteśmy, wiec chodzimy tylko na 1.0. Ale z czasem sadze, ze się dotrzemy, a wtedy Unkowie nie dadzą nam rady za żadne skarby  ;).
Wipe mowie stanowcze nie. Gram już parę lat i nie chce mi się wszystkiego zaczynać od początku po raz n-ty (chyba ze niosłoby to zmiany równe 3rd class).
A tak na marginesie - właśnie teraz, kiedy graczy jest tak mało, poznaje wreszcie tajniki oraz pełnię tej gry  (tu kłaniam się głownie Jaszczurowi ;D). Wiec proszę mi nie wmawiać, ze nic tu się nie dzieje, gdyż ja na serwerze nKDR gram i z owej gry się ciesze!

Offline -bio-

• nKDR
  • Reputacja: +39/-33
  • ((o#O)))
  • Gildia: Eternal'Dreamers
  • Nick Dark KDR: (oO)[Oo]{oO}
  • Nick nKDR: -bio- Mgielka...
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 03, 2010, 12:06:13 am »

Wiec proszę mi nie wmawiać, ze nic tu się nie dzieje, gdyż ja na serwerze nKDR gram i z owej gry się ciesze!

Bardzo dobrze i graj dalej jak czerpiesz z tego radość.
Lecz serwerów Ragnarok Online jest tak dużo, że aż ciężko policzyć :) Wybór jednak należy do graczy więc oni wybierają.
Każdy serwer przyciąga czymś innym wielbicieli RO których nadal jest bardzo dużo mimo, że gra jest stara. Spotkałem już kilka serwerów gdzie grało po 3k ludzi a nawet 3letni serwer bez wipe z taką samą liczbą pixeli :) Nkdr ma nadal szanse pokazać się na scenie światowej jeśli tylko administracja zrobi cokolwiek w tym kierunku. Mam nadzieję, że się uda i serwer pożyje długo zadowalając graczy.

Sam bym pograł czasem na nkdr (skoro mam swoje postacie) ale w moim przypadku client nkdr nie jest kompatybilny z moja wersja ro którą posiadam.

Offline Jajcogniot

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 10, 2010, 11:02:28 pm »
Nkdr ma nadal szanse pokazać się na scenie światowej jeśli tylko administracja zrobi cokolwiek w tym kierunku. Mam nadzieję, że się uda i serwer pożyje długo zadowalając graczy.

Otóż to. Administracja musi sobie zadać pytanie, czy chce promować i ożywić serwer - poważnie się zastanowić a nie ulegać impulsom tudzież krotochwili. Na pewno znajdzie się parę osób, którzy zechcą wspomóc zarząd serwera w jego promowaniu, tłumaczeniu tekstów na angielski itp. Pomysłów na cotygodniowy event też się znajdzie masa. W razie czego Jajcogniot jest skory do pomocy, choćby w rozreklamowaniu serwera.

Wszystko zależy od chęci!

PS: tak, osobiście nie gram już w RO (chwilowe problemy z uruchomieniem na Ubuntu), ale chciałbym jeszcze wrócić na ten serwer i od czasu do czasu pograć z kimś innym niż 2-3 znajomych (z którymi conajwyżej możemy pozbierać parę średnich itemów bo na większe wypady nie ma bata).

Offline Asan

• Reputacja: +0/-1
  • Niewinny wygląd może czasem mylić - pamiętajcie
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 11, 2010, 04:08:29 pm »
Ech. Takie moralizowanie było prowadzone już od wielu lat. Jeżeli upadek serwera nie zmienił podejścia administracji, to idea wskrzeszania go nie zrobi tego tym bardziej.

Offline -bio-

• nKDR
  • Reputacja: +39/-33
  • ((o#O)))
  • Gildia: Eternal'Dreamers
  • Nick Dark KDR: (oO)[Oo]{oO}
  • Nick nKDR: -bio- Mgielka...
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 12, 2010, 04:49:16 pm »
Podejście administracji jest ok ale jeśli chodzi tylko i wyłącznie o prowadzenie serwera od strony technicznej. Porażką jest jednak brak czegokolwiek co zainteresowało by graczy do przybycia lub zostania na nkdr. O tym gracze informowali od początku nkdr lecz nikt nic z tym nie zrobił.
Dlatego dopiero teraz gdy jest event gram na nkdr bo coś się dzieje. A przyznam, że miło pobiegać czasem na nkdr :)szkoda tylko, że jest pusto.