Drodzy koledzy i koleżanki. Spędziłem kilka chwil na serwerze Ragnarok wyspa aka ragnarok.cx i tym samym jestem gotowy na rzetelną recenzję. Oto ona!
Osobiście unikam nieznanych serwerów, gdzie jedyną formą instalacji jest plik wykonywalny, preferując staromodny model skompresowanego archiwum. Toteż rad byłem gdy okazało się, że instalka pozbawiona będzie hipotetycznych koparek bitcoinów czy innych cudów, kiedy wesoło pobierałem sobie island_client_20180618.zip.
Po uruchomieniu klienta zaskoczyło mnie novum w postaci wyboru lokalizacji hosta, dzięki temu można połączyć się przez Niemcy, Francję, Nowy Jork albo Singapur. Nie zmienia to jednak faktu, że niezależnie od wyboru, ja osobiście wielkiej zmiany pingu nie dostrzegłem. No właśnie — jakość połączenia z serwerem pozostawia niekiedy sporo do życzenia, przy czym nie jest to też nigdy padaka rodem z oficjala i niewielkie lagi od czasu do czasu nie utrudniają szczególnie rozgrywki. Jest to oczywiście bardzo indywidualna ocena i wcale nie jest powiedziane, że komuś nie będzie się tu grało płynniej niż na serwerach kadar.
Kiedy przebrniemy przez najtrudniejszy etap tworzenia nowej postaci — PSA wszystkie fajniejsze i nawet te mniej fajne emotki tłiczczata są już zajęte — przeniesiemy się na customowe training groundy, gdzie akurat nie ma nic co w jakikolwiek sposób wyróżniałoby ten serwer na tle innych. Został tam zaimplementowany NPC z dobrze znanym i lubianym ficzerem w postaci wyboru komend, które uruchamiają się automatycznie po zalogowaniu do gry — tutaj poniekąd wybiera się preferowany język, bo dostajemy między innymi kilka regionów #maina. Jeśli chodzi o populację, to bez wątpienia jest spora (to akurat wyróżnia ragnarok ce iks na tle pozostałych prywatnych serwerów), #main zdaje się faktycznie mówić głównie po angielsku, aczkolwiek wielu interesujących dysput nie doświadczyłem, właściwie jeśli chodzi o rozmowy, to jest to trochę martwy serwer zalewany spamem z #trade i @listenbg. No właśnie, BG grane są na tyle często, że dłuższa rozmowa na #main bez wyłączenia komunikatów z pól bitewnych mija się z celem — i bardzo dobrze!
Ustawienia bg nawiązują do najlepszych rozwiązań wypracowanych na przestrzeni ostatnich lat: dołączanie z komendy, jeden rodzaj odznak za który kupić można matsy i eq. Poza conquestami, gdzie niekiedy dochodzi do potyczek 70/70, przy mniejszym zainteresowaniu rozgrywane są też klasyczne bardziej kameralne odmiany tej rozgrywki. Więcej napisać nie mogę, bo zagrałem ledwie kilka rund tu priestem z podstawowym eq pve.
Natomiast co do wspomnianego pve, jest w porządku — do dyspozycji mamy większość podstawowych komend współczesnego ragnaroka @go, @storage. Brakuje mi obiecanego @gstorage, ale da się przeżyć. Rate zmienia się dynamicznie i przyznam że mógłby być większy, ale nie jest też szczególnie uciążliwy, przez weekend grając po kilka godzin da się zrobić hp 90+ z pomocą anubisów, a sniper wyexpi się sam szukając eq. Ceny z lootu zostały dopasowane, aby nie dało się za łatwo farmić zeny. Za tym, swoją drogą popularnym rozwiązaniem, nie przepadam bo zmienia jedynie miejsce farmy. W zamian oferuje powtarzalne questy polowania na potworka, za które dostaje się większą sumkę. Z przekonaniem stwierdzam, że pve to najgorzej rozwiązany element serwera.
Reasumując, podtrzymuję status aktualnie najlepszego serwerka w internetach, dla każdego kto lubi oldschoolowego ragnaroka:
+ serwerek nie forsuje przełomowych innowacji, za to skutecznie kopiuje sprawdzone rozwiązania wypracowane przez kultowe serwerki pokroju xRO,
+ na rynku można kupić zdecydowaną większość endgamowych itemków — badge można sprzedać, więc tak naprawdę po wbiciu 90 poziomu można już do śmierci farmić bg,
- rate, który wydaje się nie do końca uzasadniony, szczególnie na serwerze z tak dużym naciskiem na pvp, nie przeszkadza to jednak w sprawnym ubraniu się na bg,
- nieregularne, większe i mniejsze lagi i DC, serwerek ma też rzadkie problemy ze stabilnością i potrafi się czasem wysypać,
- irytujące customowe aury, czapki, skrzydełka,
- trochę p2w z możliwością kupowania nie tylko kosmetycznych itemków (enriched, enchanty, gym passy itp) — co jednak należy już wpisać do standardu obecnych privów
Ocena: 7/10